Dini Konular

Tuvalette temizlik nasıl yapılır?

Tuvalette temizlik nasıl yapılır
Written by admin

Tuvalette temizlik nasıl yapılır?

Tuvalete giriş, çıkış, orada yapılan temizlik, yapılması gereken ve ge­rekmeyen konuların ayıp olarak karşılanmayıp elden geldiği kadar bunlara uyulması gerekir. Bu adaba riayet, hem ibadetin eksiksiz olması hem de beden sağlığı açısından mühimdir.

Tuvalete girmeden önce palto, pardösü ve ceket gibi giyecekleri çıkar­malı, imkân varsa üstünü başını pislikten ve kullanılmış sudan korumaya çalışmalıdır. Bunun için pantolonun paçaları sıvanır, çoraplar çıkarılır.

Cepte ayet yazılı bir kâğıt, eldeki yüzükte Allah’ın isimlerinden birisi yazılı ise onlar çıkarılır. Ayet olmayan dua ve “cevşen” gibi evrad kitapla­rının cepte kalması caizdir. Yine küçük boyda Kur’an-ı Kerim ve ayet yazılı bir kâğıt, deri, naylon ve benzeri bir şey içinde bulunuyorsa çıkarılmadan cepte kalsa da olabilir.

Tuvalete girip çıkarken okunacak dualar

Tuvalet, şeytanların çokça bulunduğu bir yer olmasından dolayı, girme­den önce şu duayı okuyarak onların şerrinden Allah’a sığmmalıdır:

“Bismillah, Allahümme innî eûzü bike mine’l-hubsi ve’l-habâis” Yani, “Bismillah” deyip “Allah’ım, pisliklerin ve şeytanların şerrinden sana sığı­nırım.” Bu duayı bilmeyenler sadece, “Bismillah Eûzübillahimineşşeytânirracîm” derlerse de olur. Bundan sonra tuvalete sol ayak atılarak girilir.

Kıble öne ve arkaya alınmamaya dikkat edilir. Çünkü önünü veya arka­sını kıbleye getirmek tahrimen mekruhtur. Şayet tuvaletin yapılışı bu şekil­de oturmaya müsait değilse artık zaruret olduğundan istenildiği şekilde oturulur. Bu şekilde rahatlık sağlanmış ve ihtiyaç daha kolay görülmüş olur.

İhtiyaç görüldükten sonra temizlenmek için sol el önce temiz su ile yıka­nır. Sonra sol elle önce ön taraf yıkanır. Devamında yine sol elin orta par­mağı biraz yükseltilerek arka taraf yıkanmaya başlanır. İstinca üç parmakla yapılır, parmağın uçları değil de enleri kullanılır. İyice temizleninceye ka­dar yıkamaya devam edilir. Temizlik bittikten sonra temiz bez veya tuvalet kâğıdı kullanarak ıslaklık kurulanır. Bunlar olmadığı zaman da sol el ile kullanılmış su azaltılmaya çalışılır. Daha sonra dışarı çıkarken,

“Elhamdülillahillezî ezhebe anni’lezâ ve âfânî (Bana sıkıntı veren şeyleri gideren ve afiyet bahşeden Allah’a hamdolsun)100 duası okunur. Tuvaletten sağ ayakla çıkılır. Bundan sonra istibra yapılır.