Dini Konular

Kefir Haram Mıdır?

Written by admin

Kefir Türk toplumuna atalarından gelen bir besin türüdür. Kefir içeceği günümüzde sütten kefir mayası ile yapılır. Kefir yapım sürecinde ortada bir mayalanma olduğu için alkol oluşumu olup olmadığı ve bu nedenle de kefir haram mıdır sorusu sıkça sorulmaktadır.

Kefir genel olarak inek veya keçi sütünden üretilmektedir. Kefir üretiminde maya mantarı kullanılır ve bu mantar sütün mayalanarak bir fermantasyon süreci geçirmesini ve bu sayede ayrana benzeyen hafif bir ekşimsi tada kavuşmasını sağlar. İçeriğindeki mineral ve proteinler sebebiyle son zamanlarda adını çok duyduğumuz kefiri tüketmenin dini boyutunu sizler için araştırdık.

Diyanet’e Göre Kefir Haram Değildir

2005 yılında kefir imalatı yapmakta olan bir firmanın Diyanet’e başvurması sonucunda kefirin caiz olup olmadığı Diyanet bünyesinde yer alan Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından incelenmiştir. Kurulun yaptığı araştırmanın ardından verdiği cevapta kefirde bulunan alkol miktarının dini anlamda sınırı oluşturan on binde ikinin altında olduğu ifade edilmiş ve böylece kefirin haram olmadığı belirtilmiştir.

Diyanet İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılmış olan açıklamaya göre sarhoşluk verecek düzeyde mayanlanmamış olan içeceklerin tüketilmesi dinimizce caizdir. Bu kapsamda kefirdeki alkol oranı özel bir laboratuvarda tespit edilmiş ve 12-14 saat boyunca fermente edilen (mayalanan) kefirde yer alan alkol oranının dini sınır olan on binde ikinin çok altında olduğu ortaya koyulmuştur. Bu da kefirin alkol oranının sarhoşluk verecek seviyenin altında olduğunu göstermektedir.

Beklemiş Kefir İçmek Haram Olur mu?

Kefir genel olarak günlük tüketilen bir üründür. Özellikle ev yapımı kefirler her gün yeniden mayalanmak suretiyle üretilir. Ancak hazır kefir ürünleri uzun süreli bekleme sürelerine tabi olabilir ve bu sürelerde kefirdeki alkol miktarı artmaktadır. İçeriğinde şeker ilavesi de olan kefirler ise normal kefire oranla çok daha hızlı alkol üretmektedir. Ancak yapılan analizler neticesinde kefirdeki alkol oranının on binde iki seviyesinin altında kaldığı görülmüştür.

Hayrettin Karaman’a Göre Kefir Haram Mıdır?

Ünlü İslam alimi Hayrettin Karaman da kefir tüketmenin caiz olduğunu ifade etmektedir. Bir içeceğin haram olabilmesi için içildiğinde sarhoşluk vermesi gerektiğini ifade eden Karaman, kefirde böyle bir etki bulunmadığını ve bu nedenle içilmesinin caiz olduğunu vurgulamıştır.