Hac ve Umre

Hac Vazifesini Yapacaklara Yardımcı Uygulamalar

Written by admin

Sosyal medya uygulamalarının sağladığı canlı yayınlar, örneğin instagram, facebook, snapchat gibi yeni teknoloji, Haccın dünya genelindeki Müslümanlara daha yakınlaşmasını sağladı. Aslında, teknoloji Haccın geliştirilmesinde daima önemli bir rol oynamıştır. 1880’lerde ilk Hac seyahat paketleri İngilizler tarafından başlatıldı, çünkü Hindistan’ı sömürgesi altında tutan İngilizler burada bir ekonomik avantaj olduğunu ilk fark eden toplum oldu. Bu arada Osmanlı İmparatorluğu, 1908’de Şam’dan Medine’ye uzanan Hacılar Demiryolunu hizmete sundu ve Hacıların pek çok insanın öldüğü karadan 40 günlük bir yürüyüş yapmak zorunda kalmalarını önledi. Sanayi devriminden sonra gelen ulaştırma ve lojistik teknolojisi de, Hacca gitmek isteyenler için çok sayıda olanak sağladı. Bu trend, dünya genelinde daha erişilebilir hale geldikçe devam etti ve 2017 yılında toplam 3 milyona yakın insan hac görevini yerine getirdi.

Teknoloji hacı adayların Mukaddes Topraklara ulaşmasını sağlamanın yanında orada daha güvenli ve sevdikleri ile bağlı kalmalarına yardımcı oluyor. Suudi hükümeti tarafından sunulan bilezikler, bir yaşanabilecek herhangi bir sorunda kişilerin bilgilerine daha kolay ulaşılabilmesini sağlayan önemli araçlar arasında yer alıyor.

Gerçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Hac organizasyonu süresince büyük ölçekli bir problem yaşanmadı. Ancak hacı adaylarının tamamen yabancı oldukları bir yerde arkadaşları ve aileleri ile iletişimlerinin korunabilmesi için hayata geçirilen çeşitli uygulamalar da bu konuda önemli bir yardımcı. Örneğin, Whatsapp ile anlık olarak yer paylaşımı gerçekleştiren hacı adayları bu sayede başlarına gelen bir problemde sevdiklerinin onlara daha kolay ulaşmasını sağlayabiliyor. Hacıların Müzdelifede olması gereken zamanda sizinle yer paylaşımı yapan arkadaşınızın farklı bir yerde olduğunu gördüğünüzde ona destek olmak için gerekli yerlere başvuru yapmanız mümkün oluyor.

Her ne kadar Hacc ibadeti Müslümanlar için en kutsal anlardan biri olsa da burada da insanın başına kötü şeyler gelmiyor değil. Hırsızlık, taciz, kaybolma, kadın kaçırılması gibi sorunlar Mekke ve Medine gibi mübarek mekanlarda Müslümanların en çok şikayet ettiği konuların başında geliyor. Teknoloji bu konuda da insanlara yardımcı olarak resmi makamlara daha çabuk ulaşılmasını sağlıyor.

 Güvenli Bir Hac Deneyimi İçin Üretilen Uygulamalar

Hacca gidecek olan yakınınızın başına bir şey gelmeden sağ salim evine dönmesini istiyorsanız bu konuda kullanabileceğiniz çeşitli uygulamalar var. Mahşer kalabalığının aynı anda aynı yerde olması gerektiği bir ortamda sevdiklerinizi ne kadar yakınınızda tutmaya çalışırsanız çalışın kaybolma ihtimalleri ciddi bir sorun. Bu sorunun önüne geçmek için bu kişilerin telefonlarına çeşitli uygulamalar kurabilir ve bu sayede her an nerede olduklarını kendi telefonunuzdan takip edebilirsiniz. Telefon kullanamayanlar için ise gerek gitmeden önce ülkemizden satın alabileceğiniz gerekse gittiğinizde orada bulabileceğiniz takip bilekliklerini kullanabilirsiniz.

Hac Vazifesini Yerine Getirirken Teknolojiyi Sınırlandırın

Her ne kadar Hac vazifenizi gerçekleştirirken teknolojinin size sağladığı birçok avantaj olsa da bazı durumlarda bu avantaj olarak gördüğümüz şeyler dezavantaja da dönebiliyor. Haccın manevi ikliminden kopmamak adına orada geçireceğiniz vakti selfiler çekerek, arkadaşlarınıza sosyal medyadan paylaşımlar yaparak harcamak yerine her anınızı ibadete konsantre edebilirsiniz.

Ayrıca Kabe-i Mükerreme gibi dünyanın en kutsal mekanında diğer hacıların da manevi ortamını düşünerek hakka girmekten uzak durmak lazım. Kabe’de sürekli çalan telefonlar, bağırarak konuşan insanlar ve selfie çekmeye çalışan hacılar herkes için rahatsız edici olabilir.